De onwetendheid over zwangerschaps- en kinderverlies

Het is donderdag 1 oktober, ik word wakker met het bericht dat Chrissy Teigen en John Legend hun zoontje zijn verloren die nacht. Waar dat natuurlijk meteen een steek is in mijn (sterren)moederhart geeft, vond ik het wel “fijn” om te merken dat de media aandacht begint te geven over dit onderwerp. 

Het kan namelijk echt iedereen gebeuren, zo dus ook celebrities. Alleen toch doet het enorm veel pijn om te lezen hoe vele (zeker niet alle!) media het verwoorden. Ze noemen het namelijk een miskraam…

Laten we even voorop stellen dat ik van mening ben dat verlies, verlies is. Er zit alleen zeker verschil tussen een miskraam, stil/vroeggeboorte en kinderverlies. Het komt dicht bij elkaar in de buurt maar het is zeker niet allemaal hetzelfde. 

Het deed dus ook enorm veel pijn aan mijn sterrenmoederhart om te lezen dat media het een miskraam noemde. Terwijl je op de foto’s van Chrissy zag dat ze was bevallen, een ruggenprik had gehad en daarna met haar overleden zoontje Jack in haar armen lag. Later kwam ik er ook achter dat ze ergens rond de 20 weken had moeten zitten, dus dan valt het zeker niet meer onder de categorie miskraam.

De media gaf dus wel aandacht over dit moeilijke onderwerp, alleen benoemde ze het verkeerd. Fouten maken doet iedereen, maar als je ze erop wijst dan veranderen sommige het artikel nog steeds niet, waardoor je als gevolg krijgt dat vele mensen die niet met dit onderwerp te maken hebben, verkeerde benamingen leren. Dat resulteert in het feit dat ouders die met zwangerschaps- en/of Kinderverlies te maken hebben, moeten gaan dealen met harde (onbedoelde) opmerkingen, omdat mensen verkeerd voorgelicht worden. Ouders moeten dan zelfs af en toe discussie’s aangaan, terwijl ze bezig willen zijn met de rouw. 

 Oktober is de maand om bewustwording te creëren omtrent Zwangerschaps- & Kinderverlies 

Spiritueel gezien vond ik het toevallig dat vandaag het bericht naar buiten kwam, precies wanneer de awareness maand over zwangerschaps- & kinderverlies begint. 

Oktober staat namelijk daarvoor in het teken, het is een trend die al langer in Amerika bekent is en in mijn uren googlen naar informatie voor sterrenouders kwam ik dit maanden geleden.  Ik merkte dat er in Nederland nog te weinig over bekend is. Als er namelijk meer bekendheid zou komen, zouden er meer mensen die dit leed bespaard blijven, meer informatie krijgen over hoe deze wereld die helaas echt bestaat in elkaar zit. 

Daarvoor heb ik voor deze maand een soort challenge bedacht, voor de ervaringsdeskundige over dit onderwerp maar ook voor de omgeving van, die hebben er namelijk ook mee te maken. 

Om mee te kunnen helpen om de maand oktober, kun je naar de volgende link.

Dan krijg je het document, inclusief ribbon in je mail en kan je deze maand meehelpen om meer bewustwording te creëren, zodat we een stap dichterbij zijn om van het taboe af te komen!

Dat wil jij toch ook? Help dan hier! 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *